Benim Sırrım:


Benim sırrım: Tam da benim konuşma stilimle, bazen içinde hikaye ve ne
yalan söyleyeyim bazen de dedikodularla bir tutam lezzet fırtınası yaratmak! ;)

12 Aralık 2012 Çarşamba

Zeytinyağlı Fava


"Zeytinyağlı Fava":
1 gece önceden bakla içlerini suda ıslamak lazım. Yani derin bir kapta su içinde bekletmek gerekli. 1 paket bakla içi çok fazla gelebilir, normal bir aile veya yemek daveti için 1/2 paket bakla içi yeterlidir Suyunu favanın yapılacağı gün süzdükten sonra bir tarafta 1 küçük soğanı küp küp doğra. Zeytinyağında soğanlar pembeleşinceye kadar kavur. Tencereye süzülmüş olan bakla içlerini ekle. TKüçük bir tencere ise tencerenin 3/4'üne veya derin bir tencereyse 1/2'sine kadar soğuk su ekle. Göz kararı:) yani; 1,5-2 çay bardağı kadar sızma zeytinyağı ekle ve ağzı kapalı olarak orta ateşte yaklaşık 35-40dk kadar kendiğilinden! iyice ezilene kadar pişir. İndirmeye yakın 4-5 adet kesme şeker ve biraz tuz ekle. İyice karıştır. Pütürler varsa veya ezilmemiş bakla taneleri varsa iyice karıştırıp ez ki pürüzsüz olsun. Altını kapadıktan sonra, önceden kenarda küçük küçük doğradığın bir tutam dereotunu ekle ve karıştır.(Altını kapatmadan bu tarz yeşillikleri, otları eklemek iyi olmaz, renkleri solar ve benliklerini kaybederler:)) Soğumaya bırakmadan önce servis yapılacak olan büyük kaseye(borcam veya servis tabağına) koy ve soğumaya bırak. Soğudukça içinde yer aldığı kasenin şeklini alacak ve kalıp gibi çıkacaktır. Soğuduktan sonra buzdolabında beklerse daha da lezzetli olur. En son servis yaparken üzerine bir tutam süs olsun diye dereotu ekle. Hatta hatta resimdeki gibi olmasını istiyorsan buzdolabından çıkan soğumuz favayı küp küp keserek servis tabağına al ve benim önerim olan en sevdiğim Zeytinyağı ; Komili - Taş Baskı'yı üzerinde gezdir. Tadı çok lezzetli, ama pişme esnasında kokusu çok albenili değil, baştan söyleyeyim. Bence İstanbul Mutfağına ait çok güzel bir meze veya zeytinyağlı..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder